DR Makelaardij

Zijn de kosten van de verkoopmakelaar aftrekbaar?

Zijn de kosten van een verkoopmakelaar aftrekbaar? Hoe zit dat precies?

Zijn de kosten van de verkoopmakelaar aftrekbaar? Het is een vraag die we vaak te horen krijgen. En heel vreemd is dat natuurlijk niet. Met de hoge kosten die gepaard gaan met het inschakelen van een makelaar, is het prettig wanneer je in ieder geval iets terug kunt krijgen. Helaas kun je er gerust op rekenen dat het merendeel van de kosten van de verkoopmakelaar niet aftrekbaar is. Dat lijkt wellicht spijtig, maar er is iets meer te vertellen over de mogelijkheden en de kosten.

Een succesvolle makelaar betaalt zichzelf namelijk altijd terug. Bijvoorbeeld door een hogere prijs te regelen voor het vastgoed dat je verkopen wilt. Of door het traject veel sneller te laten verlopen, waardoor je minder kosten en last hebt en dubbele woonlasten voorkomt. Alles samen zorgt ervoor dat het inschakelen van een makelaar doorgaans altijd geld oplevert in plaats van dat het geld kost.

Zijn de kosten van de verkoopmakelaar helemaal niet aftrekbaar? Zijn er manieren om toch wat van de kosten af te trekken? We leggen het je graag uit.

Hoe zien de kosten er nou eigenlijk precies uit?

Stel je voor dat je een verkoopmakelaar inschakelt en je laat alles regelen. Dan gaat de teller al lopen vanaf het eerste gesprek. Wanneer de makelaar tips geeft over het verkopen van de woning, de foto’s maakt (vaak laat hij deze maken door een professional) en de woning online plaatst, dan worden er opstartkosten gerekend. De hoogte van de opstartkosten verschilt per makelaar. Wij zijn daar erg transparant in. Laat jij ons weten wat er moet gebeuren, dan laten we direct weten wat de kosten hiervoor zullen zijn.

Daarna begint het proces van de eigenlijke verkoop. Op dit punt begint de courtage (of makelaarscourtage wanneer je van langere woorden houdt) te lopen. Dit is doorgaans tussen de 1 en 2 procent van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning of het bedrijfspand. Daarmee is een hogere verkoopprijs dus ook aantrekkelijker voor de verkoopmakelaar. Belangrijk is om duidelijke afspraken te maken met de verkoopmakelaar over welke diensten onder de makelaarscourtage vallen. Ook hier zijn we graag duidelijk over; we laten je altijd weten wat de kosten zijn wanneer je ons inschakelt.

Zijn er geen verkoopmakelaarskosten aftrekbaar?

Er zijn bepaalde kosten die aftrekbaar zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan de kosten voor de taxatie. De kosten van de verkoopmakelaar die niet aftrekbaar zijn, zijn onder andere de opstartkosten (tenzij taxatiekosten als los onderdeel onder deze noemer geschaard worden) en de courtage. Doorgaans kun je er eigenlijk gerust op rekenen dat de kosten van de verkoopmakelaar niet aftrekbaar zijn en dat is goed om te weten; dan kun je er namelijk rekening mee houden bij het bepalen van de vraagprijs van de woning.

Maar hoeveel kost de verkoopmakelaar me dan precies?

We begrijpen dat het inschakelen van een verkoopmakelaar een grote stap lijkt, zeker wanneer de kosten voor de verkoopmakelaar niet volledig aftrekbaar zijn. Toch is het meestal zo dat de makelaar zichzelf terugverdient en jij meer overhoudt aan de verkoop met een makelaar, dan dat je over zou houden nadat je zelf je woning verkoopt. Wil je meer weten over wat wij precies aanbieden, hoe wij je kunnen helpen en wat de kosten zijn die wij rekenen voor onze diensten als verkoopmakelaar en in welke mate deze aftrekbaar zijn? Dan neem je gewoon contact met ons op. We helpen je graag persoonlijk verder met de best mogelijke service; eerlijke antwoorden op vragen over de kosten horen daar uiteraard ook bij.

Klantenervaring

 • Goede bereikbaarheid, vriendelijke, deskundige mensen zowel in de buitendienst, als op kantoor, korte lijntjes. Ze doen gewoon wat ik van een makelaar verwacht, ik ben heel erg tevreden over Janus Makelaardij
  01-11-2022
  Woning verkocht tot volle tevredenheid
 • Onze woning is via Janus Makelaardij verkocht en dat is tot onze volle tevredenheid gegaan. Het is ook lekker snel gegaan allemaal.
  01-11-2022
  Gewoon erg tevreden
 • Ik ken Dimitri zelf. Hele kundige makelaar die je totaal ontzorgt. Hij zorgt met zijn kunde dat je tijdens het gehele proces goed in de loep meegenomen wordt, en dat alles vlekkeloos verloopt.
  28-10-2022
  Met Dimitri als makelaar, verloopt alles vlekkeloos!
 • Mijn huis is onlangs verkocht via DR Makelaardij en dat is allemaal prima verlopen. Vooral de persoonlijk benadering en aandacht vond ik heel fijn waardoor ik niet het gevoel had maar een nummer te zijn. Er werd goed geluisterd en gehandeld zodat alles soepel en snel is verlopen. Ook de bereikbaarheid bij DR makelaardij is prima met heel vriendelijk kantoorpersoneel. Ik zou DR makelaardij zeker bij anderen aanraden!
  04-10-2022
  persoonlijk en klantgericht
 • Ik ken Dimitri van Janus Makelaardij al heel wat jaar, dus was het voor mij logisch dat hij mijn huis mocht verkopen. Ik weet dat het een makelaar is met heel veel ervaring en expertise dus dat zou wel goed komen. Ook het contact met kantoor was zeer duidelijk, vriendelijk en snel. Ik heb werkelijk niets op hen aan te merken dus vandaar van mij een dikke 10!!!!
  03-10-2022
  Ik ben super tevreden, ik ben geweldig goed geholpen!

Bel mij

  Kosten verkoopmakelaar aftrekbaar
  0255-54 75 77
  login Move.nl