Waardebepaling of taxatierapport? Wanneer kies je wat? - DR Makelaardij
DR Makelaardij
Een afbeelding van de buitenkant van een woning voor het taxatierapport.
Wat is een taxatierapport en wat doet een taxateur?
mei 26, 2023
foto van zonnepanelen: een woning verduurzamen.
Je woning verduurzamen: slim voor de toekomst
mei 26, 2023

Bij ons als professionele taxateurs komt vaak de vraag naar voren: wanneer is het nodig om een taxatierapport te laten opstellen en wanneer is een waardebepaling voldoende? Of je nu een nieuwe woning wilt kopen, je huidige woning wilt verbouwen of financiële zaken regelt zoals een echtscheiding, het maken van de juiste keuze is essentieel. In deze blog zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en je een duidelijk antwoord geven!

Het verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport

Het belangrijkste verschil tussen een taxatierapport en een waardebepaling is dat een waardebepaling niet voldoende is om naar de bank te stappen voor het aanvragen van een hypotheek. Een waardebepaling is simpelweg een berekening van de huidige (verkoop)waarde van de woning. Het is minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan niet gebruikt worden voor het verkrijgen van een hypotheek.

 

Wanneer kies je voor een waardebepaling?

Als je nog geen concrete plannen hebt om te kopen of verkopen, is het raadzaam om een waardebepaling aan te vragen. Een waardebepaling is gratis en geeft je direct inzicht in de mogelijke verkoopwaarde van je woning. Dit kan handig zijn als je een idee wilt krijgen van je budget voor het kopen van een nieuwe woning. Het is een snelle en eenvoudige manier om een globaal beeld te krijgen van de waarde van je huis. Over het algemeen is een waardebepaling geschikt als je nog geen concrete plannen hebt en een globaal beeld wilt krijgen van de waarde van je woning.

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Als je concrete plannen hebt om een woning te kopen, je huidige woning te verbouwen of als je een echtscheiding aanvraagt, dan is een taxatierapport nodig. Een taxatierapport dient als onderpand voor je hypotheek en is vereist door geldverstrekkers. Het rapport moet worden opgesteld door een onafhankelijke taxateur die voldoet aan certificeringsregelingen. Hiermee krijg je een gedetailleerd inzicht in de waarde van je woning op basis van verschillende factoren, zoals het type woning, de grootte, indeling en aard van de woning, de ligging, het afwerkingsniveau en de bouwkundige staat. Een taxatierapport is vereist bij specifieke situaties, zoals het aanvragen van een hypotheek of het regelen van financiële zaken bij het kopen of verbouwen van een woning.

Twijfel je?

Het is belangrijk om het juiste document te kiezen op basis van je situatie en behoeften. Als je twijfelt tussen een waardebepaling en een taxatierapport, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen. Wij als taxateurs kunnen je helpen bij al je vragen! Neem vandaag nog contact op.

 

Benieuwd hoe andere onze dienstverlening ervaren hebben? Kijk dan eens hier.